Papuja on käytetty ruokana tuhansien vuosien ajan ympäri maailmaa ja niitä on olemassa satoja eri muotoisia, kokoisia ja värisiä. Useimmat pavut tulee liottaa ennen käyttöä, jolloin niiden kypsymisaika lyhenee ja niiden sisältämät entsyymit, proteiinit, mineraalit ja vitamiinit aktivoituvat.
Makumaailmat ja ominaisuudet eroavat erilaisten papujen kesken. Yleisesti käytetty punainen papu on hieman makea ja jauhoinen, valkoinen papu voimainen ja pähkinäisen makuinen ja musta papu taasen makea. Mausta pavut jo kypsennysvaiheessa jolloin saat niistä vieläkin maukkaampia!
Papuja voi käyttää kasvispihvien ja -pyöryköiden, patojen, keittojen ja salsakastikkeiden raaka-aineena – niitä voi myös uppopaistaa!
Härkäpapuja on olemassa sekä vihreitä (jos ne on kerätty raakana) että ruskeita (jos ne on kerätty kypsinä). Maku ja rakenne ovat erilaisia eri lajien kesken. Yleisesti ottaen härkäpavun maku on hieman hernemäinen, ja siinä on ripaus hapokkuutta ja kitkeryyttä. Kuivattujen härkäpapujen koostumus on jauhoinen. Härkäpapujen keittäminen on tärkeää lektiinin hävittämiseksi, mutta liottaminen nopeuttaa keittoaikaa. Härkäpapujen kuoren poistaminen on melkoisen työlästä, joten suosituin versio härkäpavusta on valmiiksi kuorittu ja puolitettu.